Co warto wiedzieć o zarządzaniu restauracją

Jak dobrze pójdzie planowanie i otwieranie biznesu, to w końcu dane Ci będzie pozarządzać swoimi małym królestwem na Ziemi 🙂 Dość szybko sam się przekonasz, że jest to nie lada wyzwanie – będziesz miał dużo losowych wydarzeń, na które będziesz musiał reagować tak aby nikt się nie zorientował, że nie do końca byłeś na nie przygotowany. A co Cię może zaskoczyć?

Zrzut ekranu 2016-05-29 o 12.30.15.png

Kilka przykładów wyzwań, które na Ciebie czekają omówimy poniżej:

  1. Prowadzenie biznesu w gastronomii to nieustanne eksperymentowanie! Zabawa czeka Cię w każdym obszarze zarówno produktu, ceny, „procesu produkcyjnego” (czasami pieszczotliwie zwanego gotowaniem) jak i chyba najtrudniejszym -pozyskiwania klientów. Kilka lat wstecz nie było w ogóle marketplaców a blogi czytało kilku szalonych zapaleńców. Dlatego warto cały czas próbować, szukać lepszych rozwiązań i rozwijać się by nie dać się zaskoczyć zmieniającej się sytuacji. Polecamy przyjrzeć się i  przeanalizować przykład wielkiego eksperymentatora w gastronomii  – Clover Food Labs
  2. Jak nie będziesz miał poukładanych procesów w tym checklist i preplist to leżysz. Działania bez przemyślenia niestety prowadzą zazwyczaj donikąd… Zanim podejmiesz decyzję o zmianie, warto ją przemyśleć i przeanalizować. Tylko dobrze poukładane procesy mają prawo się przyjąć i odnieś sukces.
  3. Musisz mieć dobry system szkolenia. Rotacja w gastronomi to 20-80% czyli duża część Twojego zespołu popracuje tylko przez „chwilę” trwania Twojego biznesu. Musisz w sposób bardzo zorganizowany reagować na zmiany i uzupełniać braki przy utrzymaniu tego samego poziomu tak, aby dla klienta było to wręcz niezauważalne
  4. Ciągły nadzór. Jak mówi stare dobre przysłowie – „Pańskie oko konia tuczy” a że większość takich interesów działa 12 godzin na dobę, 7 dni w tygodniu to potrzebujesz paru zaufanych ludzi, którzy będą zarządzać wtedy, gdy Ty będziesz próbował zapomnieć o ciężkim życiu właściciela. Jeśli chcesz spać spokojnie musisz sobie „wychować” 2-3 nadzorców, którzy zapewnią utrzymanie jakości bez względu na porę i dzień
  5. Skalowanie. Prędzej czy później musisz skalować. Rynek gastronomii przypomina las, w którym drzewa każdego dnia ścigają się między sobą i walczą o słońce – albo Ty będziesz rzucał swój cień na innych albo niestety szybko znajdziesz się w cieniu innych. Gdy koncept będzie już dobrze dopracowany koniecznie zrób plan skalowania. Polecamy przeczytać artykuł o tym jak skalować i jak robić blitzscaling. Udany case skalowania to niewątpliwie jedna z polskich marek Sowa – CukierniaZrzut ekranu 2016-05-29 o 12.30.44.png

Co zrobić aby osiągnąć sukces? Koniecznie zajrzyj do skarbnicy wiedzy dostępnej w prezentacji poniżej 😉

Tyle od nas. Przejrzyj koniecznie case firm związanych z gastronomią: Bobby BurgerClover Food LabsGrouponPizzaportal.plPostmatesRestauracja osiedlowaSalad StorySowa – CukierniaVyykenDaGrasso

Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila:)

Z dalszych materiałów polecamy:

  1. Kupuj rozsądnie! Zapasy najczęściej lądują w koszu…
  2. Zalety krótkiego menu
  3. Darmowe przekąski? Spróbuj a nie pożałujesz

Poniższy artykuł ukazał się oryginalnie na naszym innym blogu StartupAkademia

Reklamy

2 myśli na temat “Co warto wiedzieć o zarządzaniu restauracją”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s