Zdarzają się lokale, które mają to szczęście i są oblegane przez grono wygłodniałych klientów. Jeśli należysz do tej elitarnej grupki i w godzinach szczytu Twój lokal jest pełen a ludzie odchodzą z kwitkiem, warto pomyśleć o zwiększeniu pojemności lokalu. Na początku warto skorzystać z metod, które nie wymagają wielkich rewolucji w restauracji a umożliwiają większą sprzedaż.
Dziś będzie o szybkich sposobach bez zastosowania brutalnych metod takich jak burzenie ścian i wynajmowanie nowego lokalu. Poniżej kilka przykładów jak poradzić sobie z przepełnionym lokalem w godzinach szczytu:
- Zmień ustawienie stolików lub użyj mniejszych stolików – wydaje się, że dobór stolików nie jest kluczowym elementem wystroju restauracji, jednak po czasie okazuje się, że ma znaczenie czy w lokalu jest 20 podwójnych stolików czy 10 stolików 4-osobowych. Jak właściwie dobrać stoliki dowiesz się z artykułu pokazującego jak optymalizować liczbę stolików
- Usuń rzeczy zbyteczne, które sprzedaży nie generują np. kwiatki, niepotrzebne meble i ozdoby. Fajnie mieć piękny wystrój jednak w niczym nie pomoże Ci ogromne akwarium z rybkami jeśli klient nie ma gdzie usiąść. Czasem lepiej postawić na prostotę w wystroju i większą liczbę stolików.
- Spróbuj poprzestawiać meble i stoliki – czasem wystarczy małe przemeblowanie aby zrobiło się więcej miejsca. Warto spróbować innych ustawień mebli i stolików a nóż znajdzie się miejsce na wstawienie kilku dodatkowych krzeseł.
- Stwórz nową przestrzeń do jedzenia tam, gdzie jeszcze nic nie ma np. postaw przy oknie wysokie ławki lub przy barku. Czasem warto trochę zaburzyć zasady Feng Shui i nakarmić dodatkowego klienta.
- Wprowadź i promuj jedzenie na wynos – opcja sprzedaży na wynos często załatwia przepełnienie lokalu szczególnie w godzinach szczytu kiedy lokale pękają w szwach. Jest to dodatkowa zaleta w sezonie zimowym kiedy ludziom nie chce wychodzić się z ciepłego domu. Jak to ugryźć dowiesz się z naszego poradnika jak sprzedawać na wynos
- Ogródki letnie – kiedy pogoda dopisuje ludzie chętnie jedzą na świeżym powietrzu. Taka opcja nie wymaga przemeblowania w restauracji ani dużych nakładów finansowych, wystarczy trochę przestrzeni wokół lokalu, kilka parasoli i stolików i masz problem rozwiązany 🙂 są lokale, które stosują lampy gazowe na ogródkach jak robi się chłodno.
Dzięki tego typu zabiegom możesz zwiększyć pojemność lokalu nawet o 15-25%.
Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila
Potrzebujesz szybkiej porady? Napisz do nas! Pomożemy Twojemu biznesowi rozkwitnąć…
Tyle z naszej strony. Z dalszych lektur polecamy:
Super porady, prowadzę własny lokal więc na pewno się przydadzą 🙂
PolubieniePolubienie