6 sposobów na przepełniony lokal w godzinach szczytu

Zdarzają się lokale, które mają to szczęście i są oblegane przez grono wygłodniałych klientów. Jeśli należysz do tej elitarnej grupki i w godzinach szczytu Twój lokal jest pełen a ludzie odchodzą z kwitkiem, warto pomyśleć o zwiększeniu pojemności lokalu. Na początku warto skorzystać z metod, które nie wymagają wielkich rewolucji w restauracji a umożliwiają większą sprzedaż.

Zrzut ekranu 2016-07-19 o 11.23.19.png

Dziś będzie o szybkich sposobach bez zastosowania brutalnych metod takich jak burzenie ścian i wynajmowanie nowego lokalu. Poniżej kilka przykładów jak poradzić sobie z przepełnionym lokalem w godzinach szczytu:

  1. Zmień ustawienie stolików lub użyj mniejszych stolików – wydaje się, że dobór stolików nie jest kluczowym elementem wystroju restauracji, jednak po czasie okazuje się, że ma znaczenie czy w lokalu jest 20 podwójnych stolików czy 10 stolików 4-osobowych. Jak właściwie dobrać stoliki dowiesz się z artykułu pokazującego jak optymalizować liczbę stolików
  2. Usuń rzeczy zbyteczne, które sprzedaży nie generują np. kwiatki, niepotrzebne meble i ozdoby. Fajnie mieć piękny wystrój jednak w niczym nie pomoże Ci ogromne akwarium z rybkami jeśli klient nie ma gdzie usiąść. Czasem lepiej postawić na prostotę w wystroju i większą liczbę stolików.
  3. Spróbuj poprzestawiać meble i stoliki – czasem wystarczy małe przemeblowanie aby zrobiło się więcej miejsca. Warto spróbować innych ustawień mebli i stolików a nóż znajdzie się miejsce na wstawienie kilku dodatkowych krzeseł.
  4. Stwórz nową przestrzeń do jedzenia tam, gdzie jeszcze nic nie ma np. postaw przy oknie wysokie ławki lub przy barku. Czasem warto trochę zaburzyć zasady Feng Shui i nakarmić dodatkowego klienta.
  5. Wprowadź i promuj jedzenie na wynos – opcja sprzedaży na wynos często załatwia przepełnienie lokalu szczególnie w godzinach szczytu kiedy lokale pękają w szwach. Jest to dodatkowa zaleta w sezonie zimowym kiedy ludziom nie chce wychodzić się z ciepłego domu. Jak to ugryźć dowiesz się z naszego poradnika jak sprzedawać na wynos
  6. Ogródki letnie – kiedy pogoda dopisuje ludzie chętnie jedzą na świeżym powietrzu. Taka opcja nie wymaga przemeblowania w restauracji ani dużych nakładów finansowych, wystarczy trochę przestrzeni wokół lokalu, kilka parasoli i stolików i masz problem rozwiązany 🙂 są lokale, które stosują lampy gazowe na ogródkach jak robi się chłodno.

Zrzut ekranu 2016-07-19 o 11.22.49.png

Dzięki tego typu zabiegom możesz  zwiększyć pojemność lokalu nawet o 15-25%.

Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila:)

Potrzebujesz szybkiej porady? Napisz do nas! Pomożemy Twojemu biznesowi rozkwitnąć…😉

Tyle z naszej strony. Z dalszych lektur polecamy:

  1. Co warto wiedzieć o zarządzaniu restauracją
  2. Jak tanio sprawdzić pomysł na restaurację, czyli zalety MVP
  3. Poradnik o tym jak tworzyć markę na Facebooku
  4. Gdzie warto reklamować restaurację w sieci
Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “6 sposobów na przepełniony lokal w godzinach szczytu”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s