Optymalizuj liczbę stolików w swojej restauracji

Stoliki w restauracji, niby nic nie znacząca drobnostka. Większość restauratorów zaczyna od kwestii wizualnych nie zastanawiając się dłużej nad tym, że ilość i wielkość stolików ma bardzo duże znaczenie. Typ stolików używanych w Twojej restauracji w dużym stopniu determinuje Twoje zyski. Warto więc już na etapie projektowania lokalu dobrze to przemyśleć i policzyć sobie co daje konkretny miks stolików. Dziś podpowiemy Ci jak się za to zabrać 🙂

Zrzut ekranu 2016-06-08 o 18.39.12.png

W ramach wstępu warto zaznaczyć, że mówiąc o różnych typach stolików w restauracji mamy na myśli różnice dotyczące:

  1. Pojemności stolika w klientach (1-osobowy, 2-osobowe, 4-osobowe itd.) jest to ogromnie ważne, szczególnie jeśli zaplanujesz same dwuosobowe stoliki a Twoimi głównymi klientami będą rodziny z dziećmi 😉
  2. Rozmiarze stolika, wbrew pozorom to bardzo ważne zagadnienie. Jeśli nie jesteś właścicielem małej kawiarni serwującej tylko napoje i małe przekąski to warto pomyśleć o większych stolikach…
  3. Materiale, z którego jest zbudowany. Ma on wpływ na ogólny wystrój restauracji jak i trwałość.

Zrzut ekranu 2016-06-08 o 18.39.26.png
By wybrać odpowiedni stolik musisz sobie odpowiedzieć na następujące pytania:

    1. Co robią klienci u Ciebie? Zdecydowanie jest różnica między klientami, którzy przychodzą coś zjeść, bądź na romantyczną randkę we dwoje czy też na spotkanie biznesowe 😉
    2. Jak dużo czasu spędzają i ile generuje dany typ per godzina przychodów? Warto przeanalizować jaka część klientów przychodzi tylko na kawe a jaka na szybki lunch będą też tacy, którzy przy herbacie spędzą 4 godz. albo i dłużej 😉
    3. W jakich grupach przychodzą goście i o jakich porach? W każdym lokalu zauważyć można rotację w ciągu dnia, równie grupy ludzi przychodzą do restauracji o różnych porach
    4. Jak duża jest sala względem kuchni? Czasami sala jest tak duża, że kuchnia nie wyrabia się z realizacją zamówień, bywa też tak, że kuchnia jest za duża względem ilości stolików… warto taką zależność wypośrodkować i odpowiednio wcześniej dobrze zaplanować wymiary lokalu i podział na salę i kuchnię
    5. Jak dynamicznie zmienia się sytuacja w lokalu w ciągu dnia, tygodnia, miesiąca.

Ważna uwaga – ustawienie i typ stolików można oczywiście zmieniać nawet w ciągu dnia, jednak warto ograniczyć takie przemeblowania do minimum 😉 W końcu obsługa restauracji traci na tym swój czas i siły potrzebne do miłego obsłużenia wygłodniałych gości 😉

Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila:)

Nurtują Cię jakieś pytania? Zgłoś się do nas przez formularz kontaktowy 🙂

Potrzebujesz szybkiej porady? Napisz do nas!

Z dalszych materiałów polecamy:

  1. Kupuj z głową
  2. Jak otworzyć swoją pizzerię?
  3. Serwuj Klientom darmowe przekąski
  4. Zalety szkolenia kelnerów

 

Reklamy

3 myśli na temat “Optymalizuj liczbę stolików w swojej restauracji”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s