Stoliki w restauracji, niby nic nie znacząca drobnostka. Większość restauratorów zaczyna od kwestii wizualnych nie zastanawiając się dłużej nad tym, że ilość i wielkość stolików ma bardzo duże znaczenie. Typ stolików używanych w Twojej restauracji w dużym stopniu determinuje Twoje zyski. Warto więc już na etapie projektowania lokalu dobrze to przemyśleć i policzyć sobie co daje konkretny miks stolików. Dziś podpowiemy Ci jak się za to zabrać 🙂
W ramach wstępu warto zaznaczyć, że mówiąc o różnych typach stolików w restauracji mamy na myśli różnice dotyczące:
- Pojemności stolika w klientach (1-osobowy, 2-osobowe, 4-osobowe itd.) jest to ogromnie ważne, szczególnie jeśli zaplanujesz same dwuosobowe stoliki a Twoimi głównymi klientami będą rodziny z dziećmi 😉
- Rozmiarze stolika, wbrew pozorom to bardzo ważne zagadnienie. Jeśli nie jesteś właścicielem małej kawiarni serwującej tylko napoje i małe przekąski to warto pomyśleć o większych stolikach…
- Materiale, z którego jest zbudowany. Ma on wpływ na ogólny wystrój restauracji jak i trwałość.
By wybrać odpowiedni stolik musisz sobie odpowiedzieć na następujące pytania:
- Co robią klienci u Ciebie? Zdecydowanie jest różnica między klientami, którzy przychodzą coś zjeść, bądź na romantyczną randkę we dwoje czy też na spotkanie biznesowe 😉
- Jak dużo czasu spędzają i ile generuje dany typ per godzina przychodów? Warto przeanalizować jaka część klientów przychodzi tylko na kawe a jaka na szybki lunch będą też tacy, którzy przy herbacie spędzą 4 godz. albo i dłużej 😉
- W jakich grupach przychodzą goście i o jakich porach? W każdym lokalu zauważyć można rotację w ciągu dnia, równie grupy ludzi przychodzą do restauracji o różnych porach
- Jak duża jest sala względem kuchni? Czasami sala jest tak duża, że kuchnia nie wyrabia się z realizacją zamówień, bywa też tak, że kuchnia jest za duża względem ilości stolików… warto taką zależność wypośrodkować i odpowiednio wcześniej dobrze zaplanować wymiary lokalu i podział na salę i kuchnię
- Jak dynamicznie zmienia się sytuacja w lokalu w ciągu dnia, tygodnia, miesiąca.
Ważna uwaga – ustawienie i typ stolików można oczywiście zmieniać nawet w ciągu dnia, jednak warto ograniczyć takie przemeblowania do minimum 😉 W końcu obsługa restauracji traci na tym swój czas i siły potrzebne do miłego obsłużenia wygłodniałych gości 😉
Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila
Nurtują Cię jakieś pytania? Zgłoś się do nas przez formularz kontaktowy 🙂
Potrzebujesz szybkiej porady? Napisz do nas!
Z dalszych materiałów polecamy:
- Kupuj z głową
- Jak otworzyć swoją pizzerię?
- Serwuj Klientom darmowe przekąski
- Zalety szkolenia kelnerów
3 myśli na temat “Optymalizuj liczbę stolików w swojej restauracji”