11 sposobów optymalizowania czasu przygotowania potraw

Jak głosi przysłowie „czas to pieniądz”, dlatego warto policzyć ile czasu zajmuje przygotowanie każdego dania i poszukać możliwości skrócenia tego czasu do minimum.
Jak to osiągnąć? Poniżej kilka sposobów, które pomogą Ci wykorzystać czas efektywnie:

  1. Uporządkowanie – zacznij od porządków na kuchni i wyrzucenia rzeczy, które przeszkadzają w pracy np. szafki, która stoi na przejściu, bądź kosza na śmieci, sprzętu, którego nigdy nie używasz.
  2. Rozdzielenie pracy – spróbuj odpowiednio rozdzielić pracę i ułożyć plan przygotowania potraw (warto zastosować elementy Lean Manufacturing i wyznaczyć osoby odpowiedzialne za konkretną czynność). Każdy musi mieć co robić, co więcej ich praca musi być tak zgrana by potrawy na dany stolik pojawiały się w tym samym momencie.
  3. Standaryzacja. Ludzie są niestety różni – jeden lepiej i szybciej smaży warzyw a drugi jest mistrzem obierania. Dlatego sprawdź, który pracownik robi  daną czynność najlepiej, stwórz w oparciu o to standardy / najlepsze praktyki. Następnie poproś go przeszkolenie pozostałych pracowników – jedna osoba, która np. szybciej kroi powinna nauczyć swojej techniki pozostałych. W ten sposób efektywność jednej osoby rozchodzi się wirusowo na cały zespół. Dzięki temu występuje mniejsze ryzyko, że odejście jednej osoby pozbawi Cię całkowicie danej kompetencji.
  4. Automatyzacja – jeśli są czynności, które można przyspieszyć np. przy użyciu jakiś pomocy kuchennych to warto w nie zainwestować. Tam gdzie możesz zastąpić człowieka maszyną warto to przeanalizować. Najbardziej typowy przykład zastosowania to oczywiście zmywarki
  5. Przygotowanie składników przed gotowaniem/podaniem – wykorzystuj przestoje na kuchni i jeśli coś da się zrobić wcześniej wyznacz członków zespołu do przygotowania odpowiednich składników,półproduktów przed rozpoczęciem pracy. Oczywiście krótkie menu i używanie wspólnych wskaźników mocno pomaga  – patrz cae KFC s gdzie ten kurczak w panierce jest podawany na kilkanaście rożnych sposobów
  6. Usuwanie wąskich gardeł – wąskie gardła to coś, co blokuje prace np. może to być osoba, która robi sos albo piekarnik, który jest wiecznie zajęty (więcej o tym jak poradzić sobie z wąskimi gardłami w artykule o tym dlaczego wąskie gardła opóźniają Twój biznes),
  7. Sprawdź co zajmuje najwięcej czasu – warto sprawdzić ze stoperem ile poszczególna czynność zajmuje czasu, po dokładnej analizie wyeliminuj rzeczy bezsensu np. chodzenie na zaplecze w kółko, czekanie na krajalnicę, z której wszyscy chcą korzystać (ile tak na prawdę pracy jest w pracy dowiesz się z naszego artykułu)
  8. Zmiana technologii czyli skrócenie procesu przygotowania przez zmianę techniki postępowania, traktowania danego składnika.Warto podpatrzeć ciekawych blogerów i ich sposoby na szybkie sprawne gotowanie dla większej ilości osób.Dobry przykładto sposób na przygotowanie szybko jajka w piekarniku  . Tego typu zmiany są w stanie znacząco zmniejszyć pracochłonność przygotowania danego posiłku.
  9. Użycie trików i gadżetów – często niedrogi gadżet może usprawnić pracę na kuchni i zaoszczędzić sporo czasu. Dzięki np.pomocy gadżetów nie musisz już spędzać godzin na krojeniu owoców
  10. Uspójnij działania – zamiast kroić te same warzywa oddzielnie do pizzy i sałatek, zrób to raz i wykorzystuj składniki do wszystkiego jednocześnie,
  11. Stwórz „magazynek” (tzw. kanban) przygotowanych wcześniej rzeczy np. ciasto na pizze, kluski itp. żeby nie brudzić noża kilka razy i nie tracić czasu na przerwy na krojenie papryki – przygotuj to wcześniej i odstaw w wyznaczone miejsce.

Zrzut ekranu 2016-07-26 o 11.14.16.png

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że czas nas kosztuje i wolimy wszystko robić sami. Przelicz sobie ile kosztuje Cię praca ludzi i jeśli krojenie warzyw zajmuje za dużo czasu, kup już pokrojone. Jeśli obieranie ziemniaków zajmuje więcej niż ich gotowanie, kup obrane ziemniaki.

W optymalizacji czasu pracy na kuchni pomoże Ci również proste i krótkie menu, wtedy będziesz mógł przygotować składniki wcześniej bez obawy że się popsują  

Zrzut ekranu 2016-07-26 o 11.15.51.png

Wprowadź do menu potrawy sezonowe, których składniki są dostępne, a co za tym idzie tańsze i prostsze w przygotowaniu (szybciej ugotujesz świeże warzywa i owoce niż takie, które musisz wcześniej rozmrozić i odpowiednio przygotować przed podaniem).

Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila:)

Potrzebujesz szybkiej porady? Napisz do nas!

Tyle z naszej strony. Z dalszych lektur polecamy:

  1. Dlaczego warto stworzyć plan pozyskiwania klientów
  2. Skuteczne sposoby nagradzania stałych klientów
  3. Jak pozyskać klientów do swojego biznesu
Reklamy

2 thoughts on “11 sposobów optymalizowania czasu przygotowania potraw”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s