Zastanawiasz się jaki cel ma wprowadzenie sezonowego menu? Odpowiedzieć jest dość prosta – Polska to nie Los Angeles, gdzie cały rok świeci słońce, więc trzeba sobie jakoś radzić kiedy jabłonie nie kwitną a truskawki występują tylko w zamrażalce 😉 “Sezonowe” jak sama nazwa wskazuje to coś, co występuje w konkretnym sezonie, czyli latem piękne soczyste i niedrogie owoce a zimą dużo pikantnych przypraw i coś procentowego dla ogrzania zmarzniętych stópek i rączek 😉
Menu sezonowe stosuj z kilku znaczących powodów:
- Cena – wiadomo, że jeśli chcesz kupić zimą warzywo/owoc, które aktualnie nie jest dostępne na polskich wsiach i musi przemierzyć tysiące kilometrów, to zapłacisz za nie odpowiednio drożej. Jak wiadomo do interesu dokładać nie zamierzasz, więc cena ostateczna, którą musi zapłacić klient też będzie wyższa…
- Jakość – możesz kupić zimą truskawki, jednak nie licz na to, że będą to nasze cudowne tryskające sokiem dorodne owoce, a zapewne mrożone, bądź co gorsza nafaszerowane toną różnego rodzaju trucizn i o smaku plastiku pseud-otruskawki. Jeśli się upierasz to możesz zrobić danie ze składników, na które nie ma sezonu ale smak ostateczny Twojego dania a co za tym idzie, Twoja reputacja – na pewno na tym ucierpią;
- Dostępność – są produkty, które są dostępne tylko i wyłącznie w określonych porach roku i niestety nie są dostępne po sezonie. Warto wtedy zastąpić danie czymś innym, równie smacznym i interesującym niż pozostawić lukę w menu;
- Różnorodność – potrawy sezonowe wprowadzają do Twojej restauracji powiew “świeżości” i mogą ściągnąć nowe grono klientów. Jeśli komuś nie przypadło do gustu zimowe menu, ma szansę wrócić i zmienić zdanie zasmakować w menu wiosennym 🙂
Jeśli są dania, które stanowią część “wizytówki” Twojego lokalu a jednego ze składników poza sezonem brakuje, zrób jego nową „limitowaną” edycję i zastąp brakujący składnik innym aktualnie dostępnym.
Wprowadzaj do menu potrawy, których składniki są dostępne, a co za tym idzie tańsze w danym momencie. Także zimą sałatkę zrób z surowców, które są świeże i zaproponuj do tego grzańca lub rozgrzewającą herbatę z cytryną i imbirem 🙂 Latem dla ochłody zaserwuj Klientom zimną colę z lodem i chłodnik przygotowany ze świeżych składników.
Wiadomo, że Klient chciałby otrzymać danie z zawsze z najlepszych produktów, ale zdarzy się na pewno osoba, która zakochana w jednej potrawie i mogłaby jeść ją cały rok niezmiennie. Jeśli trafi Ci się taki Klient, który prosi o danie z poprzedniego menu sezonowego a będziesz miał akurat dostępne składniki, to wedle powiedzenia “klient nasz pan” zaserwuj ulubioną potrawę z uśmiechem na ustach i przyrządź pozasezonową potrawę 🙂
Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila
Z dalszych materiałów polecamy:
- Kupuj rozsądnie! Zapasy najczęściej lądują w koszu…
- Zalety krótkiego menu
- Darmowe przekąski? Spróbuj a nie pożałujesz
Jeden komentarz na temat “Stosuj sezonowe menu”