Jak pisaliśmy już w poprzednich artykułach restauracja to wbrew pozorom duża jednorazowa inwestycja. Zanim zdecydujesz się oddać projekt konceptu do realizacji postaraj się zminimalizować koszty i możliwie najlepiej rozłożyć je w czasie. Poniżej parę przykładów jak można to zrobić:
- Przyjrzyj się dokładnie specyfikacji mebli, wykończenia i całej budowy i zastanów się czy nie da się mieć tańszych zamienników o podobnej jakości i efekcie wizualnym. Od 10 do 30% jesteś w stanie zaoszczędzić na tego typu zmianach. Najczęstszymi podejrzanymi są rzeczy robione na Twoje specjalne zamówienie, importowane, jednostkowe sztuki itp. Takie rzeczy dość szybko się zużywają a często zostają zniszczone przez nieuważnych klientów. Dlatego też lepiej na początku nie inwestować za dużych pieniędzy w tego typu zbytki. Co da Ci piękny designerski wazon za ogromne pieniądze jak zaraz zostanie stłuczony? Zrób listę potrzebnych rzeczy razem z cenami i przeanalizuj ją wnikliwie zanim podejmiesz decyzje o zakupie.
- Nie opłaca się oszczędzać na sprzęcie. W odróżnieniu od mebli sprzęt to, coś na czym nie warto zbytnio oszczędzać, bo potem odbija Ci się to na pracochłonności i niezawodności – sprzęt się psuje lub wymaga dużo pracy ręcznej, żre tonę prądu i opóźnia pracę na kuchni. Oczywiście warto poszukać promocji na dobry markowy sprzęt i negocjować ceny z dostawcą ale nie warto wymieniać na tańsze chińskie zamienniki czy przestarzałe technologicznie sprzęty – w praktyce będzie to kosztowało dwa razy drożej.
- Zawsze analizuj całkowity koszt użytkowania – przed zakupem oblicz dokładnie cenę zakupu oraz koszty użytkowania (często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że coś jest tańsze tylko dlatego, że doliczane są później różne opłaty i np. koszty transportu, sprzęt wymaga większej ilości wymian, napraw). Zdarza się nierzadko, że coś, co jest z pozoru tanie może się okazać przez serwis lub koszty bieżące dużo droższe niż najdroższe warianty
Zawsze przelicz dokładnie wszystkie warianty i wybierz najlepszą opcję, mając na uwadze całkowite koszty a nie tylko jednorazową inwestycję.
- Nie kupuj wszystkiego od razu – jeśli wesz, że nie od razu będziesz miał pełen komplet gości to warto kupić tylko część mebli i naczyń. Rzeczy, które nie są wykorzystywane i zajmują przestrzeń to niepotrzebnie zamrożone pieniądze (więcej informacji znajdziesz w artykule o tym jak optymalizować liczę stolików). Na początku kupuj z głową – tylko i wyłącznie niezbędne przedmioty.
- Zoptymalizuj procesy na kuchni używając lean manufacturing, analizy wąskich gardeł i analizy czasu pracy. Czasem zakup niedrogiego sprzętu usprawnia pracę na kuchni do tego stopnia, że pracownicy robią rzeczy dwa razy szybciej (pamiętaj, że praca ludzi też Cię kosztuje. Więcej informacji na ten temat w artykule dotyczącym optymalizacji czasu przygotowywania potraw). Zastanów się czy taniej przyjdzie Ci kupić zmywarkę czy zatrudnić pracownika na etat 😉
- Buduj szybko. Poukładaj tak prace budowlane i przygotowawcze by skrócić czas od rozpoczęcia do oddania restauracji do użytkowania (praca na 2-3 zmiany, 7 dni w tygodniu, odpowiednia kolejność, usuwanie szybko pojawiających się przeszkód organizacyjnych itp.). Odwlekanie i przedłużenie procesu otwarcia restauracji też Cię kosztuje! Nie zapominaj o tym…
Podejmując się wyzwania jakim jest otworzenie restauracji musisz mieć dobry plan i przygotowanych kilka wariantów. Zawsze lepiej sprawdzić pomysł np. przy użyciu metody MVP, która często pomaga zapobiec wydania fortuny na biznes, który nie ma zbytnio szans na sukces.
Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila
Potrzebujesz szybkiej porady? Napisz do nas! Pomożemy Twojemu biznesowi rozkwitnąć…
Tyle z naszej strony. Z dalszych lektur polecamy:
- Darmowe szkolenie on-line na temat tego jakie MVP stosować do różnych celów i biznesów
- Poradnik o tym jak tworzyć markę na Facebooku
- Gdzie warto reklamować restaurację w sieci