Tworząc kartę menu pamiętaj, że to nie jest książka kucharska, w której musisz napisać dokładny skład dań i sposób ich przygotowania. Człowiek głodny to człowiek zły 🙂 Postaraj się maksymalnie przyspieszyć Klientowi wybór dań. Zbyt długa karta menu spowoduje w Kliencie dezorientację i irytację z powodu trudności podjęcia decyzji. Sposób ułożenia karty, ilość dań i opis potraw muszą ułatwiać klientowi dokonania najlepszego wyboru.
Dlaczego warto stosować krótkie menu, poniżej kilka powodów:
- Przyspiesza przygotowanie posiłku – jeśli masz kilka pozycji w menu, możesz odpowiednio wcześniej przygotować składniki, co ułatwi i skróci proces przygotowania potrawy
- Ułatwia przeszkolenie pracowników – dużo łatwiej jest nauczyć kucharzy i pomocników na kuchni przygotowania 10 potraw, żeby robili to wyśmienicie, niż 50 zupełnie innych dań
- Nie musisz mieć wielu składników dlatego są zawsze świeże – zminimalizowanie liczby potraw powoduje zmniejszenie liczby zapasów składników, co za tym idzie, klient ma pewność, że na jego stole ląduje zawsze świeży kąsek 🙂
- Potrawa jest zawsze dostępna – jeśli karta nie zawiera 50 różnych dań, łatwiej jest przygotować wcześniej składniki i zrobić tyle zapasów, aby klient miał pewność, że dla niego nie zabraknie 😉
- Jeden typ kuchni – pamiętaj, że „jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego” dlatego warto skupić się na jednym typie kuchni i nie podawać klientowi sushi i pizzy jednocześnie…
Tworząc menu należy pamiętać, że to klient i jego satysfakcja jest celem nadrzędnym. Jeśli oferta zawarta w karcie menu nie zaspokoi oczekiwań gościa Twojej restauracji to nie pomogą tutaj żadne hasła reklamowe. Czym szybciej zdasz sobie sprawę z tego, że to klient jest najważniejszy i wszystko musimy do niego dostosować, tym lepiej. Za satysfakcją klienta idzie przecież zysk właściciela a do tego dążymy 🙂
Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila 🙂
Jeśli chcesz wiedzieć jak tworzyć menu od podstaw przeczytaj artykuł jak zbudować czytelne menu 🙂
Z dalszych lektur polecamy:
4 myśli na temat “Dlaczego warto wprowadzić krótkie menu”