Dlaczego warto wprowadzić krótkie menu

Tworząc kartę menu pamiętaj, że to nie jest książka kucharska, w której musisz napisać dokładny skład dań i sposób ich przygotowania. Człowiek głodny to człowiek zły 🙂 Postaraj się maksymalnie przyspieszyć Klientowi wybór dań. Zbyt długa karta menu spowoduje w Kliencie dezorientację i irytację z powodu trudności podjęcia decyzji. Sposób ułożenia karty, ilość dań i opis potraw muszą ułatwiać klientowi dokonania najlepszego wyboru.

Zrzut ekranu 2016-04-05 o 10.48.57.png

Dlaczego warto stosować krótkie menu, poniżej kilka powodów:

  1. Przyspiesza przygotowanie posiłku – jeśli masz kilka pozycji w menu, możesz odpowiednio wcześniej przygotować składniki, co ułatwi i skróci proces przygotowania potrawy
  2. Ułatwia przeszkolenie pracowników – dużo łatwiej jest nauczyć kucharzy i pomocników na kuchni przygotowania 10 potraw, żeby robili to wyśmienicie, niż 50 zupełnie innych dań
  3. Nie musisz mieć wielu składników dlatego są zawsze świeże – zminimalizowanie liczby potraw powoduje zmniejszenie liczby zapasów składników, co za tym idzie, klient ma pewność, że na jego stole ląduje zawsze świeży kąsek 🙂
  4. Potrawa jest zawsze dostępna – jeśli karta nie zawiera 50 różnych dań, łatwiej jest przygotować wcześniej składniki i zrobić tyle zapasów, aby klient miał pewność, że dla niego nie zabraknie 😉
  5. Jeden typ kuchni – pamiętaj, że „jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego” dlatego warto skupić się na jednym typie kuchni i nie podawać klientowi sushi i pizzy jednocześnie…

Zrzut ekranu 2016-04-05 o 11.21.51.png

Tworząc menu należy pamiętać, że to klient i jego satysfakcja jest celem nadrzędnym. Jeśli oferta zawarta w karcie menu nie zaspokoi oczekiwań gościa Twojej restauracji to nie pomogą tutaj żadne hasła reklamowe. Czym szybciej zdasz sobie sprawę z tego, że to klient jest najważniejszy i wszystko musimy do niego dostosować, tym lepiej. Za satysfakcją klienta idzie przecież zysk właściciela a do tego dążymy 🙂

Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila 🙂

Jeśli chcesz wiedzieć jak tworzyć menu od podstaw przeczytaj artykuł jak zbudować czytelne menu 🙂

Z dalszych lektur polecamy:

  1. Jak otworzyć swoją pizzerię?
  2. Serwuj Klientom darmowe przekąski

 

 

Reklamy

4 myśli na temat “Dlaczego warto wprowadzić krótkie menu”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s