Człowiek głodny często „je oczami” dlatego kierowany uczuciem głodu przecenia możliwości swojego żołądka i zamawia więcej jedzenia niż zjada przez tydzień. Z jednej strony wpływa to korzystnie na właścicieli restauracji, których kasy pękają w szwach po nalocie wygłodniałej hordy klientów, z drugiej strony kucharza serce boli widząc jak jego praca ląduje w koszu.
W dzisiejszych czasach świadomość ludzi zaczyna wzrastać i zaczynamy żyć ekologicznie a co za tym idzie możliwie oszczędnie. W dobie Internetu gdzie na każdym kroku zestawiana jest bieda i głodujące dzieci z ludźmi, którzy mają wszystkiego w nadmiarze, daje do myślenia. Jeśli trafisz na takiego klienta na pewno będzie obawiał się zamówić więcej bo przecież dzieci w Afryce głodują… Wyjdź na przeciw ludziom oszczędnym i żyjącym ekologicznie i zaproponuj zapakowanie niezjedzonej żywności na wynos 🙂
Dlaczego warto wprowadzić opcję pakowania niezjedzonych potraw do domu? Powodów jest bardzo wiele. Przede wszystkim NIE MARNUJEMY JEDZENIA i pracy kucharza, który na pewno lubi jak jego ciężka praca i pot są doceniane. Pakowanie niezjedzonych potraw na wynos ma znaczenie również dla Ciebie:
- Nie zapychasz sobie kosza resztkami jedzenia, z którymi i tak nic nie zrobisz, w rezultacie nie musisz wydawać pieniędzy na utylizację resztek,
- Zyskujesz w oczach klienta – jest to miły gest w stronę klienta, który na pewno to doceni jedząc kawałki pizzy w domu przed tv,
- Reklama – klient wychodząc z torbą z Twoim logo i wspominając znajomym, że miła obsługa zapakowała niedokończoną pizzę na wynos, robi Ci darmową reklamę,
- Zamówią więcej – ludzie wiedząc, że zapakujesz im niezjedzone dania do domu, nie będą bali się zamawiać więcej,
- Tworzysz kulturę kupowania na wynos – klient przy kolejnej wizycie w Twoim lokalu, nie mając czasu na zjedzenie na miejscu zamówi ulubione potrawy na wynos.
Musisz pamiętać, że aby spakować klientowi jedzenie na wynos potrzebujesz kilku niezbędnych rzeczy i przygotować się do tego wcześniej. Dlatego rozejrzyj się już wcześniej za rzeczami takimi jak:
- odpowiednie pojemniki – niby prosta rzecz, ale jeśli nie masz kubków w odpowiedniej wielkości i parametrach to zapakowanie zupy na wynos robi się sporym wyzwaniem. Dobrze też zadbać o to, żeby pojemniki były estetyczne i fajnie wyglądały, koniecznie z Twoim logo – w ten sposób klient reklamuje Twój biznes 🙂 Torby z logotypem to już obowiązkowy dodatek w każdej restauracji!
- odpowiednie potrawy / trunki – nie każda rzecz nadaje się na wynos, więc upewnij się, że oferujesz zapakowanie tych produktów, które są równie dobre w domu, co w restauracji. Pamiętaj również o alkoholach – są lokale, które całkiem dużo sprzedają napoi alkoholowych tj. wino czy piwo, zaproponuj, że zapakujesz niedopitą butelkę wina czy szampana klientowi do domu oraz poleć inną do spróbowania w domowym zaciszu,
- komunikuj klientowi możliwość zapakowania do domu – informacja przy zamawianiu, żeby nie martwił się bo jak nie zje to zapakujecie na wynos powoduje zamawianie większej ilości. Warto dodać taką informację w menu bądź w postaci ulotek w stojakach.
Jak to mówią głodny „zjadłby nawet konia z kopytami” dlatego wykorzystaj i zaproponuj klientom przy zamawianiu, aby spróbowali na co tylko mają ochotę a jak nie dadzą rady zjeść w lokalu to zapakujecie na wynos nawet konia 🙂
Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila
Z dalszych materiałów polecamy:
- Kupuj z głową
- Jak otworzyć swoją pizzerię?
- Serwuj Klientom darmowe przekąski
- Zalety szkolenia kelnerów
Jeden komentarz na temat “5 zalet pakowania jedzenia na wynos”