5 zalet pakowania jedzenia na wynos

Człowiek głodny często „je oczami” dlatego kierowany uczuciem głodu przecenia możliwości swojego żołądka i zamawia więcej jedzenia niż zjada przez tydzień. Z jednej strony wpływa to korzystnie na właścicieli restauracji, których kasy pękają w szwach po nalocie wygłodniałej hordy klientów, z drugiej strony kucharza serce boli widząc jak jego praca ląduje w koszu.

W dzisiejszych czasach świadomość ludzi zaczyna wzrastać i zaczynamy żyć ekologicznie a co za tym idzie możliwie oszczędnie. W dobie Internetu gdzie na każdym kroku zestawiana jest bieda i głodujące dzieci z ludźmi, którzy mają wszystkiego w nadmiarze, daje do myślenia. Jeśli trafisz na takiego klienta na pewno będzie obawiał się zamówić więcej bo przecież dzieci w Afryce głodują… Wyjdź na przeciw ludziom oszczędnym i żyjącym ekologicznie i zaproponuj zapakowanie niezjedzonej żywności na wynos 🙂

 

Zrzut ekranu 2016-04-20 o 13.29.29.png

Dlaczego warto wprowadzić opcję pakowania niezjedzonych potraw do domu? Powodów jest bardzo wiele. Przede wszystkim NIE MARNUJEMY JEDZENIA i pracy kucharza, który na pewno lubi jak jego ciężka praca i pot są doceniane. Pakowanie niezjedzonych potraw na wynos ma znaczenie również dla Ciebie:

  1. Nie zapychasz sobie kosza resztkami jedzenia, z którymi i tak nic nie zrobisz, w rezultacie nie musisz wydawać pieniędzy na utylizację resztek, 
  2. Zyskujesz w oczach klienta – jest to miły gest w stronę klienta, który na pewno to doceni jedząc kawałki pizzy w domu przed tv,
  3. Reklama – klient wychodząc z torbą z Twoim logo i wspominając znajomym, że miła obsługa zapakowała niedokończoną pizzę na wynos, robi Ci darmową reklamę,
  4. Zamówią więcej – ludzie wiedząc, że zapakujesz im niezjedzone dania do domu, nie będą bali się zamawiać więcej,
  5. Tworzysz kulturę kupowania na wynos – klient przy kolejnej wizycie w Twoim lokalu, nie mając czasu na zjedzenie na miejscu zamówi ulubione potrawy na wynos.

Zrzut ekranu 2016-04-20 o 13.03.14.png

Musisz pamiętać, że aby spakować klientowi jedzenie na wynos potrzebujesz kilku niezbędnych rzeczy i przygotować się do tego wcześniej. Dlatego rozejrzyj się już wcześniej za rzeczami takimi jak:

  1. odpowiednie pojemniki – niby prosta rzecz, ale jeśli nie masz kubków w odpowiedniej wielkości i parametrach to zapakowanie zupy na wynos robi się sporym wyzwaniem. Dobrze też zadbać o to, żeby pojemniki były estetyczne i fajnie wyglądały, koniecznie z Twoim logo – w ten sposób klient reklamuje Twój biznes 🙂 Torby z logotypem to już obowiązkowy dodatek w każdej restauracji!
  2. odpowiednie potrawy / trunki – nie każda rzecz nadaje się na wynos, więc upewnij się, że oferujesz zapakowanie tych produktów, które są równie dobre w domu, co w restauracji. Pamiętaj również o alkoholach – są lokale, które całkiem dużo sprzedają napoi alkoholowych tj. wino czy piwo, zaproponuj, że zapakujesz niedopitą butelkę wina czy szampana klientowi do domu oraz poleć inną do spróbowania w domowym zaciszu,
  3. komunikuj klientowi możliwość zapakowania do domu – informacja przy zamawianiu, żeby nie martwił się bo jak nie zje to zapakujecie na wynos powoduje zamawianie większej ilości. Warto dodać taką informację w menu bądź w postaci ulotek w stojakach.

Zrzut ekranu 2016-04-20 o 13.29.56.png

Jak to mówią głodny „zjadłby nawet konia z kopytami” dlatego wykorzystaj i zaproponuj klientom przy zamawianiu, aby spróbowali na co tylko mają ochotę a jak nie dadzą rady zjeść w lokalu to zapakujecie na wynos nawet konia 🙂

Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila:)

Z dalszych materiałów polecamy:

  1. Kupuj z głową
  2. Jak otworzyć swoją pizzerię?
  3. Serwuj Klientom darmowe przekąski
  4. Zalety szkolenia kelnerów

 

Reklama

Jeden komentarz na temat “5 zalet pakowania jedzenia na wynos”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: