Dlaczego warto zainwestować w szkolenia kelnerów

Od kelnera wiele zależy – ma on ogromny wpływ na zadowolenie klienta, to czy klient wróci do Twojego lokalu, ile wyda i czy Cię poleci swoim znajomym. Dlatego szkól kelnerów, tym bardziej, że rotują oni bardzo szybko…

Zrzut ekranu 2016-05-06 o 16.37.57.png

Na co powinieneś zwrócić uwagę:

  1. Opanowanie menu. Trochę jest dziwnie jak kelner nie wiem czy w daniu jest coś pikantnego i myli potrawy warzywne z mięsnymi. Krótkie menu jest łatwiejsze w zapamiętaniu, ale nie załatwia całego problemu. Dobrze jest, aby każdy kelner spróbował każdego dania powiedzieć klientowi coś od siebie.
  2. Doradzanie potraw. Przy doradzaniu klientowi istotne jest nie tyle umiejętność gładkiego mówienia, lecz raczej aktywnego słuchanie i takie zadawanie pytań by się dowiedzieć, co pasuje do klienta i jego wymagań.
  3. Opanowanie rutynowych czynności: witanie i żegnanie gości, podawanie karty po wejściu, przynoszenie przypraw po podaniu dania, zbieranie pustych talerzy, zbieranie płatności
  4. Pobudzanie apetytu klienta. Klient, który jest już u Ciebie to klient, którego można sobie odpowiednio ułożyć 🙂 Począwszy od sugerowania napojów w fastfoodach na kasie, aż po oferowanie 5 deserów w ekskluzywnych restauracjach. Kelner i obsługa mają bezpośredni kontakt z klientem i największe przełożenie na to co zamawia i ile zamawia
  5. Odpowiednie zapisywanie, co zamawia klient. Większość restauracji ma swój system komunikowania się sali z kuchnią. Dobrze by byłoby, aby wszyscy pracowali na jednym standardzie i narzędziach. W przeciwnym wypadku klient zamiast krwistego steku może dostać szarlotkę 😉
  6. Kelner mus widzieć, co się dzieje na sali, odczytywać sygnały wysyłane przez klientów i reagować. Dobrze by było aby również był on widoczny. Niewiele restauracji jest na tyle zautomatyzowana by zamówienia i prośby same docierały do kelnera tudzież kuchni, więc warto by kelner umiał odpowiednio stanąć / poruszać się by wszyscy w jego strefie mogli zasygnalizować, chęć zamówienia bądź domówienia czegoś
  7. Kelner musi być w stanie pracować kuchni. Czasami kuchnia sobie nie radzi a wtedy kelner nie wiele może zrobić na sali. W takich przypadkach kelner, który jest w stanie wspomóc kuchnię jest bezcenny

Zrzut ekranu 2016-05-06 o 16.37.48.png

Kiedy i jak szkolić kelnerów?

Wykorzystaj okresy o niższym obłożeniu by ćwiczyć poszczególne elementy. Świetnie się do tego nadają śniadania.

Zrzut ekranu 2016-05-06 o 16.37.39.png

Każdy kelner powinien mieć „swój dzienniczek”, w którym wpisujesz, czego się już nauczył.

Zrzut ekranu 2016-05-06 o 16.38.23.png

Dobrze aby wszystkich trenowała / szkoliła ta sama osoba (mistrz) tak aby mieć ten sam poziom a nie nieudolną kalkę kalki 😉

Tyle z naszej strony udanego szkolenia 🙂

Jeśli chcesz dostawać powiadomienia o nowych równie dobrych artykułach Smart Resto zacznij obserwować nasz blog za pomocą maila:)

Z dalszych materiałów polecamy:

  1. Co daje wprowadzenie oferty dnia
  2. Dlaczego warto dawać gratisy
  3. Happy hours – jak to ugryź
Reklamy

5 thoughts on “Dlaczego warto zainwestować w szkolenia kelnerów”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s